teman-teman

Wednesday, March 30, 2011

ni nak kenal kan..

hai semua..

entri harini biase-biase je..saje nak kenal kan my twin..
bagi yang xtau, ni nak bagitau.. aku ni kembar tau..
kembar aku name die Yasmin Syafiqah bt Mokhtar..
name panggilan die kat rumah ialah pikah atau syapikah
ok lebih kurang macam name aku jugak syapik & syapikah,
kat sekolah dan campus(UMK) dia lebih dikenali dengan min..
singkatan dari first name die Yasmin..
ni ade sedikit gambar time kitorang kecik2..
kat FB xde tau..khas aku share kat blog je.. ;)

 ok, time ni kitorang kecik2..xdapat pastikan umur berapa time nie..yg kiri tu aku..yg kanan tu kembar aku..hehe
haa nampak..?? kecik-keci lagi dah ade facebook
haha..kitorang mmg suke komputer..hehe
 time nie wakili tadika, masuk pertandingan pakaian beragam, tengok kacak kan time kecik-kecik dulu? dah besar pun kacak gak..ada iras2 aaron aziz..haha
ni raya yg paling latest..aku ngan twin aku and our nephew..danish :)
depan wc 1
 depan wc 2
 depan wc 3
 haa ini aku kecik-kecik..aku mmg suke senyum..see! kecik2 dah sporting..haha ..teringin nak anak comel macam ni? sila masuk meminang saya..haha kidding.. ;)
 depan wc 4
 depan wc 5
 ini umi ngan pikah.. :)
 kitorang mmg xsenonohkan? haha

Sunday, March 27, 2011

Kalau cari jodoh

Assalamualaikum..

ni firsttime la aku citer skit-skit pasal tip-tip cari jodoh ni..hehe
firstly aku nak cakap sori..sebab aku mmg xpandai..hehe
tapi adela yg aku rase mungkin logik kot pandangan aku ni.
sebab otak aku ni punye daya fikiran yang terhad,
jadi aku share la skit setakat mane otak aku mampu share pasal ni..
tips ni untuk dua2.. iaitu kaum adam dan hawa..tiada unsur diskriminasi..


Ni kira 1st time kenal,baru timbul bibit percintaan
Pastikan pasangan yang kita baru kenal tu tau kerkurangan kita..
yakni,kalo boleh dia tau kerkurangan yang rasanya dia perlu tau..
cerita kan je pada dia, biar dia tau,tapi common sense la..
jangan la bende yg xpatut cerita pun nak di ceritakan..hehe
dan yang paling penting jangan di ceritakan kelebihan kita..itu xbagus..
biar pasangan kita terima kita dari segi kerkurangan kita..bukan dari kelebihan kita.

Lemah lembut
Ini penting..lemah lembut, untuk lelaki bukan bererti kena jadi sotong..
haha tapi lemah lembut dari segi ketegasannya,
dari segi budi bicara, kempimpinannya, dan cara membimbing..bila ada masaalah
boleh berbicara secara lemah lembut,bila ada sesuatu yg xkena jeling
dengan pandangan yg lemah lembut..xperlu kaki tangan naik ok,tengking2,itu sume xberkesan..
orang perempuan pun xperlu pinggan mangkuk sume..membazir je bile pecah sume tu..
bytheway orang perempuan pun ade gak yang kasar2..
ala setakat cubit,pok2 manje tu xpela..natural..
tapi ade yang sampai satu tu kes si isteri kejut suami pakai kaki.,gile betul..
tu kira beruntung la suami die tahap super duper punya sabar..
kena dapat suami baran macam denosor?
silap2 esok bini naik kerusi roda la..haha ..

Salah sorang mestila ada ilmu rumah tangga sikit
Kalo boleh,lebih afdhal sisuami yg lebih berilmu..sebab tugas suami membimbing..
tapi biasa la cinta ni soal hati dan perasaan..dah tersuka terima je la kan.
kalo camtu perempuan pun boleh main peranan..same2 membantu, ambil sikit contoh bab mendidik anak..contohnya mengajar anak2 mengaji..anak2 dan isteri boleh belajar dengan suami,kalo suami xberape lancar,isteri boleh ajar anak dengan suami..itula saling membantu..
jangan pandang mudah ye,kita mati nanti anak2 la yg bakal mengajikan al-quran kat kita..

Taat
ok ni mesti wajib pada kaum isteri..bytheway xsemestinye isteri kene taat,
suami pun kene buat hal yg same..maknenya same2 la taat, give and take,
biar same2 dapat rase nikmat mentaati satu same lain..
selagi xbercanggah dengan agama islam..
inila perkara yg sangat wajib dan dituntut

Sentiasa bersyukur
Tak kisahla macam mana pun bentuk pasangan kita,
yang penting bersyukur..sebab tuhan tahu yg terbaik untuk kita..
jangan dicari paras rupa..sebab kalo dicari sampai ke tua xkan jumpa..
sebab kita boleh hitung ke berapa banyak yg berupa kat muka bumi ni?
xsemestinya luaran cantik dalaman ikut cantik kan?
pernah dengar kisah si cikgu suruh anak muridnya cari bunga yang
cantik dipandang? syaratnya kena cari sambil berjalan terus dan xboleh reverse..
oleh sebab terlalu memilih.. si anak murid ni die berjalan terus menerus..dan die hanya
dapat bunga yg sederhana padahal ada bunga yg lagi cantik dan amat cantik tadi..
oleh sebab xboleh reverse die dah terlepas bunga yg cantik tu..

Ok sampai sini saja..ini je tahap pala otak aku boleh share..
hehe yg mana rase boleh guna pakai,bolehla kalau nak ambil sebagai pengajaran,
by the way aku hanya serangga..
mungkin u'all ada pendapat lagi cantik dan bernas dari ini..
ape yg paling penting..ialah "IKHLAS"
tiada yg lebih penting dari itu.
yang halal itu indah".

sekian.. :)

My mom kirim salam..

Assalamualaikum,


Tadi ummi aku call aku,saje die tanye khabar aku,
pastu die tanyela aku tengah watpe? aku ckp la bloging..
bloging? die tanye "pe tu? then aku citela sikit-sikit bla3,
dengan slamber je die jawab "tak paham",
"xpela kirim salam je la kt kawan2 bloging tu"..
aik kirim salam? sah mak aku salah faham..
Mesti dia ingat macam facebook ni..
sebab dia cume tau facebook je,
haha xpela aku penuhi jugaklah hajat dia apa yg dia suruh td..
korang.. 
mak saya kirim salam assalamualaikum kat korang..  :-)


Saturday, March 26, 2011

opened closed

Assalamulaikum..

Keifa hallukum? toyyib?
harap2 toyyib lah ye..
lame xmenaip panjang2..
heee

nak cite pengalaman aku beberape jam yg lalu..
pagi tadi aku pergi dapur..biasela dah jadi rutin..
asal bangun je pergi dapur.. pastu bukak peti ais..
tengok ape2 ade dalam tu..padahal dah tau xde pe..
tapi dah memang jadi tabiat kan?
best jugak bukak peti ais..ye la bila bukak je wap dingin terus menerpa..
wahh rase macam kat oversea..haha..(padahal kat dapur je)
adala skit2 daging,ikan ayam dalam tu..sume dah beku..
xboleh bayang kalo aku  yg ade dalam tu..hehe
korang pernah masuk dalam peti ais x? kalo xpernah,
janganla buang tebiat nak masuk..haha..

bytheway sebenarnya aku bukan nak cite pasal peti ais..haha
aku nak share sedikit cerita yg aku jumpa..best sangat bagi aku..
nak baca? mungkin sesetengah orang dah tau tentang cerita ni..
dan mungkin dah baca tapi terlupa..xpe baca lagi..kira ni orang kate study balikla..
ok mari kita baca sama2 ya..

A guy asked a MUSLIM " why do ur girls cover up their body & hair ?! " 
The MUSLIM guy smiled & got 2 sweets , 
he opened the 1st & kept the other one closed .. 
He thrown them both on the dusty floor and asked the guy 
" if i asked u to take one of the sweets which one u will choose !? " 
the guy said " the covered one " ..
Then the MUSLIM said that's how we treat & see our women :) 
pass it if u r proud to be a MUSLIM :

best kan..haa xbest? xpela pada pandangan aku best je.. :)
sebenarnya aku takut jugak nak share citer ni..
ade la jugak 2-3 kali pikir nak share..al-maklum la..
isu tudung ni kadang2 sensitif..
mungkin ade orang yg akan terasa..
dan mungkin juga ada orang akan xpuas hati..
banyak kali dah aku ada terdengar ayat ni..

"eleh pakai tudung belum tentu baik"
"ala yg bertudung tu sebenarnya nak sembunyi keburukan diorang je"

paling pedas..
"orang zaman sekarang,diorang pakai tudung sebab nak sembunyikan lovebyte tu"

Alaa..siannye..xpe la korang..jangan sedih2..just be urself..
apa pun yg kita ni sebagai manusia buat,apa pun yg kita kerjakan.. 
kita ada Raqib dan Atid dikiri dan kanan kita..
syurga dan neraka bukan ditentukan oleh mulut orang..
yg penting taat perintah Allah.. Dan tinggal apa yg dilarangnya..

pada yg tak bertudung..InsyaAllah suatu hari nanti akan pakai juga kan? :)
xpe perlahan2..nak berubah mana boleh paksa2 ye x? 
nanti jiwa boleh memberontak..
macam nak letak air dalam peti ais jugak kan?
air yg sangat panas kalo diletak dalam peti ais..gelas pun boleh pecah..
bia dah suam dulu baru letak..lama2 air tu akan jadi sejuk..
air tu xkan on the spot sejuk..mustahil..
tapi perlukan masa..biar perlahan2..asalkan sempurna.. :)
Islam agama yg indah,cantik dan lemah lembut..
Allah tau ape yg terbaik untuk kita..
biar hidup menang..mati syurga..

okla nak kuar jalan-jalan jap..
sekian..



Thursday, March 24, 2011

pesanan untuk dia..

sejak kebelakangan ni agak busy skitlah..
sorry ye.. :)
saje la kan nak cite..
tadikan aku saje2 la kemas2 beg aku..
then aku terjumpa balik pendrive aku..
aku bukak balik pendrive aku tu..
ye la lupe plak ape ade dalam tu..
then haa..! (^_^)
aku pernah download satu video..
best..mengenai pesanan bagi yg bercinta..
ok jom kongsi same2..


Tuesday, March 22, 2011

Jangan sedih lama-lama ye..

Kita sebagai manusia wajar berasa sedih, 
maklumla kita kan manusia yg dijadikan sebaik2 makhluk,
dikurniakan akal dan fikiran,iaitu nikmat Allah yang paling besar buat kita..


Tetapi jangan bersedih terlalu lama,
sebab kenkadang kesedihan ni boleh menjejaskan 
apa saja yang berhubung dengan diri kita,
contohnya 


-semangat kita hilang dalam melakukan apa2 pekerjaan,
-aktiviti harian terbantut, 
-muamalat (hubungan) kita dengan orang sekeliling
-hilang perwatakan(yang asalnya seorang yg ceria) 
-dan banyak lagi perkara2 yang tidak elok..


aku juga pernah berasa sedih dimana kejadian..


hrmm penah x seseorang(pihak kedua) menceritakan sesuatu 
pasal kita (perkara yang tidak benar atau direka) 
kepada seseorang atau sekumpulan (pihak ketiga), 
dan akhirnya orang/kumpulan itu (iaitu pihak ketiga) 
mempercayainya bulat2..dan terus tanpa segan silu melabelkan kita.. 
"orang macam ni blablabla or "orang macam ni gitu gini or lantaklah..
malas nak cakap..


by the way sebenarnya aku xde nak rase pe2 pun.. 
cuma nak cakap xbaik kan kalo kita wat camtu kat orang.. :)



Sedihkan bila jadi camtu? bukan je setakat sedih..ada rasa macam berdendam, 
dan nak balas dendam pun ada..bengang kot..tapi bile pikir balik..lebih baik sabar..
kita xperlu memikirkan sangat masaalah macamtu,
be patient and understanding. 
life is too short to be vengeful or malicious..rileks saje.. :)
kite tau diri kita siapa,kita tau apa kita buat, tuhan tu adil.. 
itu sebab syurga dan neraka itu wujud..


so kita abaikan je perkara2 yang x ada apa2 kebaikan pun untuk kita..
berdoa dan bersabar,sabar adalah syahid yang paling besar dalam islam..
kita sebagai manusia akan sering diuji dengan pelbagai jenis ujian,
kita diuji kerana disayangiNYA,ada ganjaran pahala disebalik itu..


Ada 2 bentuk ujian yang kita akan diuji, "kepayahan" dan "kesenangan".. 
1.Kepayahan, kita diuji dengan keimanan kita..
2.Kesenangan, kita akan diuji dengan cara kita bersyukur.. 


Janganla bersedih mahupun mengeluh..tetapi berdoa..
"Berdoa lebih baik dari bersedih" :-) 


La tahzan innallah ha ma'na..


sekian



1 hari ni

entry arini personal je.. :)

>Harini start dari pagi, bukak je mate dah nampak macam2 bende nak kene buat..

>pergi jpj jap bagi setel lesen..Alhamdulillah xramai.. (^^)

>pastu pergi bank,maintenance laa plak..lame.. (-_-)
lepak dalam kereta..sementara nak tunggu securicor wat keje
sib bik ade orang jual peper kat situ,
layan metro..sedihnya YaAllah..
lagi2 berita negara islam kene serang ape dah jadi..? :(
selesai urusan bank..

>beransur dan ternampak signboard Pasembor & ais kacang..
signal ke kiri dan singgah..hehe (^^)

>then pergi plak pejabat pos..ade surat nak kene pos..

>pastu pergi MPT (majlis perbandaran taiping) bayar cukai taksiran..

>singgah beli tiket bas ke kuala lumpur untuk 5 petang..
amik datin Tiffla (my niece) balik  sekolah..

>sampai rumah..umi sakit...sian umi :(
picit2 badan umi..

>ingat nak kua cuci kereta..hujan plak..

>kul 4.30 pegi station bas..time ni hujan lebat..
dalam bas punye laa sejuk..
boleh lupe plak nak bawak sweater..uuuu sejuknye..
oleh sebab sepanjang perjalanan hujan..
bas pun xgrak laju..

>sampai bukit jalil pun kul 10.30mlm..

>naik train sampai cahaya..

>sampai cahaya lepak kedai hasan makan megi goreng..
then terus balik rumah ampang..

>sekarang depan lappy dalam keadaan yg agak dingdong(ngantok)..
jam kul 1.52 am dah..

>mungkin lepas ni ganti solat..then tidur terus..
dah xmampu lagi nak bersengkang mata..
seharian yg sangat penuh..

p/s : harap umi di Taiping cepat sembuh.. amin..

Sunday, March 20, 2011

5 minit je..

Assalamualaikum, 

    Sepatutnye pos pasal 5minit ni aku dah lama kena pos..tapi aku tak dapat nk pos.. 
aku tersimpan entri ni lame sangat dalam draft..
aku lupa la nak pos entri ni..hehe coz baru² ni aku betul² habiskan masa kt kampung,
orang putih kata "spentaim"(sebut nada jawa) haha.. 


    Bila sebut pasal masa ni aku teringat zaman aku belajar diYaman dulu,memang ada 
kena mengena la dengan 5 minit..Seperti mana sheikh aku pernah menyuarakan 
tentang "masa",in arabic asr" or "waqet" simple je citenye, Jadi aku ingin kongsi apa 
yang pernah disampaikan dari beliau. 


    Sheikh aku mulakan hujah dengan surah al-asr dan muqoddimah² sederhana,
di"skip"kan muqoddimahnya, beliau berkata, "setuju tak kalo saya kata,
kita sebagai manusia ni sangat kedekut? 


    Siapakah itu? kita la, K.I.T.A.. Sebab apa kita kedekut? nak tau?  
"Baiklah dalam sebulan kita ada berapa hari? 30 harikan? Dalam 30 hari ada berapa minggu? 4 minggu kan? oklah kita tak payah ambil banyak², kita cuma ambil sehari je,
dalam sehari ada berapa jam? 24 jam kan? Ok rase²nye 24jam tu panjang x? Panjang kan? bagaimana pula dengan 5 waktu kita? cuba dalam 1 waktu tu kita cuma ambil dalam masa 5 minit je..  5  waktu maka jadi 25 minit kan? Apalah sangat jika kita cuma ambil 25 minit je dari 24 jam tu,tapi itula yg paling sukar kan..


Cara mudah:-


>1 hari = 24 jam
>1 waktu = 5 minit
>5 waktu = 5waktu x 5minit  = 25 minit



Nampak? Simple kan hujahnya? :-) marilah sama² kita pujuk diri kita,
tingkatkan semangat pada diri kita dalam beribadat,janganla kita kedekut 
dengan masa yang kita ada..sikit pun kita tak rugi apa² kan? Malah kita yg beruntung..
hanya kita yang mampu mengubahnya.. 
Biar hidup menang, mati syurga.. wassalam :)



Saturday, March 19, 2011

Janganlah menyakiti mereka

"dia wanita, dia kaum hawa , yang memang rapuh hatinya, dia wanita, dia punya cinta selayaknya manusia

petikan dari lagu "wanita" nyanyian Siti Nurhaliza, dia*  itu adalah aku*, so aku kan lelaki jadi aku gantilah dengan dia* hehe

Assalamualaikum..dan salam 1 Melaysia,

Aku nak cerita sedikit pasal kejadian baru² ni,
satu malam tu aku lepak la ngan sorang member aku kat bawah apartment yg kitorang stay..
sedang aku borak2 ngan member aku,ade satu kekecohan berlaku xjauh dari tempat kitorang lepak..
jadi aku ngan member aku pun cube la gi dekat nak tengok ape yg berlaku, sampai je dekat rupe² nye dah ramai dah orang kat situ..huhu laju betul diorang nie..hehe

Aku pun tanye la orang² yg dekat situ..aku tanyela "kenape tu? pakcik tu jawab..
"ntahla laki tu.. die pukul pompuan tu..teruk jugak die belasah..
dengar² je kate orang laki belasah pompuan panas la jugak kan..
ye la tugas orang laki kan melindungi dan menjaga orang perempuan..
bukannye belasah sampai macam tu..tak patut tak patut..if kalo selisih faham or
laki atau perempuan tu yang salah,Berbincang adalah jalan yg terbaik..xperlu kot nak buruk kan keaadaan..aku ajak la jugak member aku pergi lerai..ye la bukan nak jadi hero..tapi tak sanggup tengok, rasenye bukan aku je yg tak sanggup tengok kan? di pendekkan cerita polis sampai..
akhirnya polis berjaya meng"cool"kan keadaan..

Kesian kan? sebenarnya xtau ape yg berlaku..tapi perkara macamtu la yang
banyak menyedarkan orang kita.. sebagai manusia waras.. "menyakiti" itu sangat xbaik..
tambah² menyakiti kaum perempuan..ye la mungkin kot laki² tu dah lupa..kalolah dia masih ingat
dan tersedar..mungkin dia xkan buat begitu..
mungkin dia lupa akan..

-Orang yang mengandung dan mengusung bebannya selama 9bulan itu, ibunya..
-Orang yang pertaruhkan nyawa untuk melahirkannya itu, ibunya..
-Orang yang mengasuhnya dari kecil hingga besar itu, ibunya..
-Orang yang menjaga makan dan minum dia itu, ibunya..
-Orang yang menitiskan airmata tentang kesusahannya tu ibunya..
-Orang yang gembira dengan kebahgiannya itu ibunya..
-Orang yang mendidiknya itu adalah ibunya..
-Orang yang sanggup bekorban apasaja untuknya itu adalah ibunya..

tapi?? atas sebab nafsu amarahnya?? dia sanggup menyakiti orang yang sekaum dengan ibunya..
ya mungkin dia sedang lupa..
jadi kita yang masih INGAT ni..marilah kita sama² beringat.. :)
kaum perempuan dijadikan dari rusuk kaum lelaki memerlukan kaum lelaki
untuk memperkukuhkan mereka..jadi perlindungan dan penjagaan yang baik patut kita(kaum lelaki) beri..
bukannya kesakitan..
dunia ini ibarat roda,mungkin kita ada adik beradik perempuan..dan mungkin suatu hari kita bakal ada anak perempuan..kita mesti xnak tuhan balas pada kita,dan kena pada mereka kan..so untuk aku dan semua janganlah kita buat kat orang ok..

sekian.. :)

Thursday, March 17, 2011

Adakah "Bakat Terpendam" kita itu sedang malu ??

Siapa kata kita takde bakat yang terpendam??
nak lentur buluh biarlah dari rebungnye ye x?
(betul ke? aku bukan reti sangat pribahasa2 ni) hehe

Ok harini aku berjaya wat entri yang aku rasa entri yang paling pendek,, saje aku xnak wat panjang2,
sebab kalo wat panjang2 belum tentu orang akan baca,nanti orang boring..hehe (heish aku rase aku cite pasal bende ni pun dah panjang)

Bakat,
yeah bakat.. kali ini aku nak cerita pasal bakat kebolehan yg tersembunyi disebalik diri kita..
mungkin dia sembunyi,or mungkin dia malu?? takut?? atau tidak yakin??
atau juga dia masih belum sedar?

Mungkin kejadian seperti ini pernah berlaku..?
Mari kita ikuti kisah Najmi..
  
       "Suatu hari Najmi sedang berjalan-jalan di round about..sedang dia berjalan-jalan
dia tersepak seketul batu,dan tidak diduga batu itu terpelanting dan tepat mengena
kepala seekor anjing yang sedang enak dibuai mimpi..akhirnya anjing itu marah dan terus
mengejar Najmi tanpa belas kasihan, Najmi yang terkejut ketika itu sangat takut dan
terus lari sepantas mungkin sambil memejamkan matanya untuk
mendapatkan 'speed' yang tahap maksima,
       Kejadian ini berlaku di dalam round about..lari punye lari punye lari
sambil meminta tolong, Najmi tidak sedar yang kelajuannya dah setaraf kelajuan
motor Yamaha Lc 135 kepunyaan ayahnya..dan yang paling memeranjatkan,
Najmi tidak lagi dikejar anjing,,tetapi sebaliknya dia yang mengejar anjing tu balik..
disebabkan Najmi lari pejam mata,jadi dia xnampak yang dia dah potong anjing tu dalam 3round,
but in still masih menjerit-jerit meminta tolong..haha
       Kejadian Najmi itu disaksikan sendiri oleh cikgunya yang sedang bermain layang2 di
tengah2 round about itu..dipendekkan cerita Najmi dilantik menjadi pelari sekolah dalam acara
100-200km berpagar..

Nampak? inilah yang dikatakan bakat yang tersembunyi, sebenarnya kita ada cara untuk keluarkan bakat-bakat itu..disini  saya ada sedikit pandangan atau tips yang boleh membantu..insyaAllah jika diizinkan Allah mungkin berkesan,mari kita kongsi bersama..

           Firstly

  • Cungkil Bakat : kita cuba cari jalan dan berfikir apa yang sebenarnya orang lain xmampu buat tapi kita mampu buat? mungkin kita boleh menyanyi? melukis? menari? bercakap? berbahas? berpidato? bersukan atau sebagainya?


         Secondly

  • Asah Bakat : Iaitu latihan,setiap apa yang kita buat..kita perlukan latihan dan berlatih bagi memantapkan dan mengimprovekan kebolehan kita..
         
          Third
  • Gilap Bakat : Persembahkan pada semua, bukan bererti menunjuk-nunjuk tapi membuktikan hasil kita..jadi bila orang dah yakin..Orang pasti berpuas hati dengan hasil kita,begitu juga diri kita sendiri..

Asyik dok cerita pasal bakat..aku juga ada bakat aku sendiri..walopun ketinggian aku cuma 173cm,tidak setinggi pemain2 NBL (bola keranjang dunia) tapi aku mampu buat "Slamdunk" (yang masukkan bola dalam jaring sambil gayut2 tu) xcaye? dibawah ni ada video aku wat slamdunk..marilah same2 kite lihat.. :)


hehe gurauan semata-mata..jangan marah na..haha

Wednesday, March 16, 2011

kau datang dan pergi oh begitu saja!~

"Bagai belari dalam hujan lebat..jumpe pondok kecil untuk berteduh..dan kemudian lari lagi..lagi dan lagi.."datang dan pergi" itulah tajuk yang sering ada dalam drama hidup seharian kita.."


Assalamulaikum..
Hai semua..entri kali ini insyaAllah la tak panjang mane pun..
saje nak menyentuh sikit al-kisah, atau boleh jadi sinetron, mungkin juga samarinda, spektra,cerekarama ataupun drama hidup kita sebagai manusia..


Datang dan Pergi..sebenarnya cerita tentang datang dan pergi ni sangat banyak..
kalau dicerita tentang datang dan pergi tak tau bile boleh habis, jadi disini saya cuma ambil secebis je dari cerita datang dan pergi ni..mesti u'all di luar sane 
ade ramai orang kawan kan sekarang? ada cecah ribu x? or ratus? belas2? hehe..
tapi pernah tak terpikir berape ramai yang "hilang"..


hmm..mane die pegi ye?? baru je kot die lepak ngan gua minggu lepas..detik hati Nabil..


Leman : mana depa pi?? sat ada sat xdak.. kalo hari2 xdak? tak sejuta??
heish tak paham betoi! 


Amir : mano set-set kawe? pakat iley blako..uhh beghak.. 


pesakit mental : mane boleh! bapak aku pun xpernah tinggal aku,bapak aku punye bapak pun xpernah tinggal bapak aku? bapak aku punye bapak punye bapak ??? oh bapak pegi kebun iya iya oo..


meoow..meeooww..meeoww si Aki yang sedang mencari-cari tuannya..


Intoxicated bandKu nak dia kembali, ku nak dia kembali, ku nak dia kembali.. kucingku Aki.. Oh kenapa Aki Kenapa kau lari? Kini kau tinggalkan aku seorang diri.. Semua orang pun kata cari yang baru.. untuk melupakan sedih dan pilu..


By the way perkara seperti ini bukanlah sesuatu perkara yang luar biasa..saya percaya rata-rata orang, mengalami peristiwa yang sama macam ni.. salah satunya :-


DATANG


-Fuiyoo dapat awek or balak baru..tahniah-tahniah.. 


-Yeyy! gaji dah masuk..

-Alahaii..bil sampai dah..

-sebenar aku ada masaalah ni mamat..boleh aku mengadu kat ko?

-mawi.. nak pinjam duit cikit! :P

-ko makan pe tu? boleh bagi aku rase?


PERGI

-Olooo ciannye..putus cinta ye? sabar ye belum jodoh awak..

-Baru je 2 hari gaji dah habis.. adoi ape aku beli ek? lupe la..rasenye aku xbeli pe2 pun..

-Mak datuk! bil elektrik 8000ringgit? umah aku bukan pakai sound system clubbing pun..pakai radio betri je kot..kopak duit aku..

-Mamat : Hai lama xnampak?? Aku call pun xjawab..
 Sipengadu : Biasala aku dah mewah sekarang ni..mestila sebok dengan enjoy..

-Alamak itu mawi! lari2 aku belum bayar utang die..

-Aku cume rase sikit je pun..tu pun kene cuci pinggan ke?

 Jadi inilah yang sering berlaku pada kita kan..biasala hidup bermasyarakat ni
xleh lari dari macam-macam kisah..so untuk jadi yang lebih baik..muhasabah diri sangat penting..
hubungan diantara kita dan orang disekeliling kita haruslah dijaga dengan baik..biarlah pada yang nak pergi tu pergilah..jangan dihalang..yang datang kita alu2kan, yang pergi kita terima dengan hati yang terbuka..mane tau satu hari diorang akan datang balik kan..? 

P/s : Jadi pada blogger2 yang dah datang baca entri ni silalah follow saye ye..hehe saya terima keDATANGan u'all tapi kalo xnak follow tu..xpelah..cume jangan segan2 untuk melawat lagi ye..

Kau datang dan pergi! oh begitu saja!~~ (^_^)v






Message tersirat dari yang tersurat buat bumi dan kita..

Assalamualaikum..


Entri kali ni agak rumit untuk diceritakan..sebab mungkin boleh menyentuh 
sensitivity manusia..tapi kita sebagai manusia xdapat lari dari rasa tertanya²..
kenapa perkara² begini boleh berlaku..jauh dari sudut hati ini sangat sedih dan terlalu takut..


Berikutan sering terjadinya bermacam² musibah,seperti bencana alam,
berbagai² kecelakaan, jenayah itu  jenayah ini serta perbalahan dan pergaduhan 
diantara manusia sesama manusia, berlakunya pemberontakan penunjuk perasaan 
antara rakyat dan pemimpin..banyak..memang banyak sangat segala jenis bentuk "kerosakan" dah jadi pada dunia kita zaman sekarang ini..


sifat nilai murni manusia semakin terhakis menipis dengan 
"peristiwa masa" dunia yang terlalu cepat..


Sedihnya bila bumi yang dianugerah Allah paling besar buat kita dan makhluknya 
dah jadi pergolakkan yang amat sadis sekali..
sedang negara padang pasir masih panas dengan isu pemberontakan..
baru² ni dunia di gemparkan sekali lagi dengan kejadian gempa bumi dan tsunami..
kali ini dinegara matahari terbit..(mari kita sama² sertakan doa buat mereka supaya selamat dan tabah)


Walopun kita disini aman damai dan masih sibuk dengan aktiviti harian..
tapi apa yang terjadi kali ini boleh dianggap paling serius..
iya..negara yang berlakunya bencana gempa dan gelombang itu bukan disini..tapi disana..
memang betul..
tapi sedarkah kita..bencana itu dibumi kita..saya ulang "DI BUMI KITA"
abis kita di mana? 


Sudah banyak saudara mara kita terkorban,bayangkan jika kita di tempat mereka..
jika kita tau perkara sebegini akan berlaku pada diri kita atau orang terdekat 
mahupun ditempat kita sendiri? apa persediaan kita?
bumi yang menjadi tempat tinggal kita sekarang ini akan jadi apa pada keesokan harinya? 
tika kita masih sedang tersenyum alpa lupa dan lalai di hari ini?
semoga kita sama² beringat dan mengingat antara satu sama lain..


Marilah kita bersama-sama berdoa kepadaNYA


"Bismillahhir rohman nirrohim.."


"Allah hummar rofa'na asyrif annal 
bala', wal waba', wal jauro, wa zulma,
wa fitan wal mihan,wal ain'na, wa sihri
ma zaharo minha wa ma bathon.. 
wad fa'illah humma's syaghot toghi wal baghi 
na zolimi na bima syitta ajilla.. 
fi a'fiyatin wa salamatin
birrohmatika ya arhamar rohimin..
amin ya rabbal a'lamin.."

maaf jika entri ni menyinggungkan, kita manusia ..yang maksum sifatnya..
semoga Allah merahmati kita dan semua ya..


Firman Allah : 
Innama amruhu iza arodha syai'an ayn yaqulalahu kun fa yakunn.. 


" Artinya, sesungguhnya perintah-Nya, apabila Dia mengkehendaki 
sesuatu hanyalah berkata kepadanya: 'Jadilah!' maka terjadilah. 
(QS Yasin [36]: 82)




Dua keping gambar di atas credited to my friend. Thanks salma..

Monday, March 14, 2011

Perbalahan kecil antara aku dengan orang Arab

Assalamualaikum w.b.t ya akhi wa ya ukhti.. 

Malam tadi aku lepak kat bukit bintang, kat area-area starbuck sebelah maybank tempat goldman wat show, releks je tengok bermacam-macam orang dekat situ, dan bermacam-macam ragam ada, tapi best gak rasa tenang je.

Kebetulan malam tu ramai plak orang-orang arab yang bersiar-siar disitu,lama jugak aku tengok gelagat-gelagat diorang, cara mereka bergurau,memang kasar, tengok punye tengok so aku pun terkenang la balik zaman-zaman time aku belajar dekat yaman dulu..

Waktu tu aku ada perbalahan kecil dengan orang arab. Maka entri kali ni aku nak menceritakan sedikit pengalaman aku berbalah dengan orang arab, tentang pantang diorang yg sedikit berbeza dengan kita orang melayu.

Kisahnya bermula begini. Pada suatu petang yang indah permai, burung-burung pada berkicauan.. hehe tak funny pun, begini ceritanya.. 

Suatu hari lepas makan tengah hari aku dengan kawan aku ni saja la lepak kat dewan tempat aku belajar, tengah aku dok borak-borak ngan member aku, then datang la geng-geng arab kat kitorang, terus je salah sorang dari diorang bersuara.. 

SiArab : salamu a'laik ya akhi, indana su'al.. (salam bro aku ada something skit nak tanya)

Aku : waalaikumslm, aiys fi? Tafaddhol (apa dia? silakan)

SiArab : limaza kullukum malayzi wa indonezi satardobuun izakan nahna natkhom roksukum? (Kenapa u all orang malaysia ngan indonesia cukup marah kalo we all tepuk kepala korang?)

SiArab : Korang ni pelikla, seolah-olah korang mcm dah salah ajaran je, sepatutnya tak boleh tepuk bontot (pantang orang arab) bagi mengelak fitnah.

SiArab : cuba ko tengok ni.. Kemudian SiArab tu tepuk kepala kawan dia, dan kawan dia ketuk kepala dia balik,berulang-ilang kali.. adala dalam 5,6 kali..sambil ketawa sesama sendiri..

SiArab : tengok kitorang ok je, slamber je tak rasa nak marah pun.. (Sambil senyum sinis dengan kawan dia)

Aku yang ada rasa sedikit tercabar pun apa lagi.. aku bisik kat member aku gitau dia yang aku ada plan.. then aku terus tepuk bontot member aku,member aku pun tepuk bontot aku..aku ngan member aku lakon balik sebijik macam gaya diorang sambil gelak-gelak macam diorang tadi..


hehe kali ni giliran diorang pulak bengang, by the way aku bukan saja taknak jadi profesional dengan buat perangai macam tu kat diorang, tp aku ada jawapan sebab apa aku wat mcm tu.. ok sambung balik..

SiArab : ok sekarang ni aku malas nak panjang cerita, ko bagi sebab, sebab apa korang pantang sangat kalo main kepala ni?

Aku : oklah sebelum aku jawab soalan ko, aku nak ko jawab dulu soalan aku..ko simpan ilmu ko kat mana? Ko kalo hafal quran,hadis dan segala jenis ilmiah ko akan sampai kat mane? Kat otak ko kan? Otak ko kat mana?

SiArab : Kepala

Aku : haa tu la jawapan dia.. kitorang tak simpan ilmu kitorang kat bontot.. Pada kitorang kepala ni mulia, tu sebabla kitorang ihtiram sangat kepala kitorang.. 

Terus aku ngan member aku blah tanpa cakap banyak..

Tak lama selepas kejadian tu kitorang pun jadi kawan, dan saling berminta maaf selepas insiden tu.. salah satu yang membuat aku kagum dengan orang arab ni cara mereka yang tak berdendam dan tak simpan dalam hati. sebenarnya diorang ni takdela jahat sangat..cuma saja-saja suka cari pasal.. Diorang  kawan yang baik, Ahmadi, Ibrahim dan Sa'ied.. rindu korang..

uhibbukum fillah..moga dapat jumpa korang lagi..hehe..


ni gambar aku di padang pasir Yeman.. tak silap aku di Tareem Hadhromout..


Ni la cara budaya permakaian orang arab, so aku pun ikut la jadi mamat padang pasir. :)

sekian.

Uncle dan Nephewnya..



Assalamualaikum.. 
Hai apakabar semua? moga semuanya sihat² belaka..
u all nampk x gambr kat tepi ni? Ha itu gambar raya haji tahun lepas,
gambar aku dengan nephew aku..Mohd Danish Borhan namanya..
dia ni nakal, tapi xdela nakal mane sangat.. 
cuma nakal tahap gaban je..hehe..
sape yg teringin nak kuruskan badan,cuba la mengasuh dia seminggu..haha
tapi dalam nakal² dia, dia sangat cerdik, gaya dia more kepada gaya orang tua²,
suka berleter, suka tgk tv.. tapi yg peliknye die cume tengok iklan je,
lepas iklan dia sambung main balik..dan dia ni pelawak skit,
dia pandai wat suara monster..haha..seram kalo dengar suara dia camtu malam²..
minat dia pada movie² efek² grafik sangat tinggi, dia boleh hadap movie² macamtu 
sampai habis, sambil isap botol, tp kalo cerita² kartun² yang berwarna ni dia xpandang sangat..
antara movie² grafik yg dia sangat taksub seperti movie spiderman I.II.III, The Dark Knight (batman), 
Transformers,G.I Joe, Ninja assassin, Hulk, dan lain² 
"hulksmash" adalah aksi kegemaran dia (sakit gila kalo kena) haha..
Tapi ada suatu video yg sgt³ dia suka,video tu xde apa² jenis efek pn..
mak dia(kakak aku) akan pasangkan video tu untuk mengalihkan perhatian 
dia dari menganggu mak dia (kakak aku) wat keje² rumah..korang nk tau video pe? 
Ade kt bawah ni..sebenarnya video ni aku wat time boring waktu aku belaja kt kolej dulu, 
bukan saje nak jadi macam cikgu shidah..haha saje suka2.. untuk diri sendiri..
tapi xsangka aku dah jadi idola pada anak buah aku..apa salahnye kalo aku share ngan u'all kan bagi tengok..hehe..
By the way uncle always love u danish....emmuaah!  

Sunday, March 13, 2011

Ummi..u're my everything..


+Beliau bernama Sharifah Nurain Al-Qadhry Binti Syed Ahmad Al-Qadhry

+Dia buah hati saya,dia lecturer saya dan dia segala-galanya bagi saya..

+If i has to choose between loving you, and breathing. I would use my last breath to say I LOVE YOU MOM!

+syafiq takan lupa semua pesanan-pesanan umi..

>Ini antara pesanan² umi :-
1.ingat Allah & banyak berdoa 
2.jangan tinggal solat
3.kurangkan merokok
4.jage diri baik2
5.jangan wat orang marah


"ingat..satu benda yg susah sgt kita nak dapat sekarang ni, benda tu la yg betul2 akan kita hargai bila kita dah dapat nanti.." By.Ummi..


ini gambar saya di airport waktu nak fly ke yaman.. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...