teman-teman

Sunday, March 27, 2011

Kalau cari jodoh

Assalamualaikum..

ni firsttime la aku citer skit-skit pasal tip-tip cari jodoh ni..hehe
firstly aku nak cakap sori..sebab aku mmg xpandai..hehe
tapi adela yg aku rase mungkin logik kot pandangan aku ni.
sebab otak aku ni punye daya fikiran yang terhad,
jadi aku share la skit setakat mane otak aku mampu share pasal ni..
tips ni untuk dua2.. iaitu kaum adam dan hawa..tiada unsur diskriminasi..


Ni kira 1st time kenal,baru timbul bibit percintaan
Pastikan pasangan yang kita baru kenal tu tau kerkurangan kita..
yakni,kalo boleh dia tau kerkurangan yang rasanya dia perlu tau..
cerita kan je pada dia, biar dia tau,tapi common sense la..
jangan la bende yg xpatut cerita pun nak di ceritakan..hehe
dan yang paling penting jangan di ceritakan kelebihan kita..itu xbagus..
biar pasangan kita terima kita dari segi kerkurangan kita..bukan dari kelebihan kita.

Lemah lembut
Ini penting..lemah lembut, untuk lelaki bukan bererti kena jadi sotong..
haha tapi lemah lembut dari segi ketegasannya,
dari segi budi bicara, kempimpinannya, dan cara membimbing..bila ada masaalah
boleh berbicara secara lemah lembut,bila ada sesuatu yg xkena jeling
dengan pandangan yg lemah lembut..xperlu kaki tangan naik ok,tengking2,itu sume xberkesan..
orang perempuan pun xperlu pinggan mangkuk sume..membazir je bile pecah sume tu..
bytheway orang perempuan pun ade gak yang kasar2..
ala setakat cubit,pok2 manje tu xpela..natural..
tapi ade yang sampai satu tu kes si isteri kejut suami pakai kaki.,gile betul..
tu kira beruntung la suami die tahap super duper punya sabar..
kena dapat suami baran macam denosor?
silap2 esok bini naik kerusi roda la..haha ..

Salah sorang mestila ada ilmu rumah tangga sikit
Kalo boleh,lebih afdhal sisuami yg lebih berilmu..sebab tugas suami membimbing..
tapi biasa la cinta ni soal hati dan perasaan..dah tersuka terima je la kan.
kalo camtu perempuan pun boleh main peranan..same2 membantu, ambil sikit contoh bab mendidik anak..contohnya mengajar anak2 mengaji..anak2 dan isteri boleh belajar dengan suami,kalo suami xberape lancar,isteri boleh ajar anak dengan suami..itula saling membantu..
jangan pandang mudah ye,kita mati nanti anak2 la yg bakal mengajikan al-quran kat kita..

Taat
ok ni mesti wajib pada kaum isteri..bytheway xsemestinye isteri kene taat,
suami pun kene buat hal yg same..maknenya same2 la taat, give and take,
biar same2 dapat rase nikmat mentaati satu same lain..
selagi xbercanggah dengan agama islam..
inila perkara yg sangat wajib dan dituntut

Sentiasa bersyukur
Tak kisahla macam mana pun bentuk pasangan kita,
yang penting bersyukur..sebab tuhan tahu yg terbaik untuk kita..
jangan dicari paras rupa..sebab kalo dicari sampai ke tua xkan jumpa..
sebab kita boleh hitung ke berapa banyak yg berupa kat muka bumi ni?
xsemestinya luaran cantik dalaman ikut cantik kan?
pernah dengar kisah si cikgu suruh anak muridnya cari bunga yang
cantik dipandang? syaratnya kena cari sambil berjalan terus dan xboleh reverse..
oleh sebab terlalu memilih.. si anak murid ni die berjalan terus menerus..dan die hanya
dapat bunga yg sederhana padahal ada bunga yg lagi cantik dan amat cantik tadi..
oleh sebab xboleh reverse die dah terlepas bunga yg cantik tu..

Ok sampai sini saja..ini je tahap pala otak aku boleh share..
hehe yg mana rase boleh guna pakai,bolehla kalau nak ambil sebagai pengajaran,
by the way aku hanya serangga..
mungkin u'all ada pendapat lagi cantik dan bernas dari ini..
ape yg paling penting..ialah "IKHLAS"
tiada yg lebih penting dari itu.
yang halal itu indah".

sekian.. :)

9 comments:

syuhadamdhassan said...

heheh..
da pandai da.....haha.
so sweeetttt..hee:D
nice entry..peringatan tuk sume:)

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Tips yang bagus =)
Pasal taat tu, sangat bersetuju. Sepatutnya kedua-dua belah pihak kena taat, bukan sebelah pihak je.

Btw, comel ejaan denosor tu ^.^

TheSyafiq Mokhtar said...

betul2..dua2 kena taat :)
ejaan denosor je yg comel..tapi denosor betul xcomel pun..comot kot rasenye..haha

Sharifah Salmah said...

hahahahah. part yg pok manja tu tak tahan. i klw pok manja pun KUAT okay. haha

TheSyafiq Mokhtar said...

ada : sweet ye? hee :P

salmah : pok manja kuat2 xpe jangan sampai mendatangkan kecederaan je..haha :P

Hidaya Sarbini said...

nice entry..thanx 4 sharing =)

TheSyafiq Mokhtar said...

small metter :)

si macho said...

ta paham -________-

lalalalalla :lari

cintatulip said...

hehehe.. besnye.. nak kawen... ekceli.. dlm hubungan mesti la ada give n take, ikhlas, jujur, setia dan trima seadanya... give n take 2 sgt penting.. bertolak ansur.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...