teman-teman

Saturday, March 26, 2011

opened closed

Assalamulaikum..

Keifa hallukum? toyyib?
harap2 toyyib lah ye..
lame xmenaip panjang2..
heee

nak cite pengalaman aku beberape jam yg lalu..
pagi tadi aku pergi dapur..biasela dah jadi rutin..
asal bangun je pergi dapur.. pastu bukak peti ais..
tengok ape2 ade dalam tu..padahal dah tau xde pe..
tapi dah memang jadi tabiat kan?
best jugak bukak peti ais..ye la bila bukak je wap dingin terus menerpa..
wahh rase macam kat oversea..haha..(padahal kat dapur je)
adala skit2 daging,ikan ayam dalam tu..sume dah beku..
xboleh bayang kalo aku  yg ade dalam tu..hehe
korang pernah masuk dalam peti ais x? kalo xpernah,
janganla buang tebiat nak masuk..haha..

bytheway sebenarnya aku bukan nak cite pasal peti ais..haha
aku nak share sedikit cerita yg aku jumpa..best sangat bagi aku..
nak baca? mungkin sesetengah orang dah tau tentang cerita ni..
dan mungkin dah baca tapi terlupa..xpe baca lagi..kira ni orang kate study balikla..
ok mari kita baca sama2 ya..

A guy asked a MUSLIM " why do ur girls cover up their body & hair ?! " 
The MUSLIM guy smiled & got 2 sweets , 
he opened the 1st & kept the other one closed .. 
He thrown them both on the dusty floor and asked the guy 
" if i asked u to take one of the sweets which one u will choose !? " 
the guy said " the covered one " ..
Then the MUSLIM said that's how we treat & see our women :) 
pass it if u r proud to be a MUSLIM :

best kan..haa xbest? xpela pada pandangan aku best je.. :)
sebenarnya aku takut jugak nak share citer ni..
ade la jugak 2-3 kali pikir nak share..al-maklum la..
isu tudung ni kadang2 sensitif..
mungkin ade orang yg akan terasa..
dan mungkin juga ada orang akan xpuas hati..
banyak kali dah aku ada terdengar ayat ni..

"eleh pakai tudung belum tentu baik"
"ala yg bertudung tu sebenarnya nak sembunyi keburukan diorang je"

paling pedas..
"orang zaman sekarang,diorang pakai tudung sebab nak sembunyikan lovebyte tu"

Alaa..siannye..xpe la korang..jangan sedih2..just be urself..
apa pun yg kita ni sebagai manusia buat,apa pun yg kita kerjakan.. 
kita ada Raqib dan Atid dikiri dan kanan kita..
syurga dan neraka bukan ditentukan oleh mulut orang..
yg penting taat perintah Allah.. Dan tinggal apa yg dilarangnya..

pada yg tak bertudung..InsyaAllah suatu hari nanti akan pakai juga kan? :)
xpe perlahan2..nak berubah mana boleh paksa2 ye x? 
nanti jiwa boleh memberontak..
macam nak letak air dalam peti ais jugak kan?
air yg sangat panas kalo diletak dalam peti ais..gelas pun boleh pecah..
bia dah suam dulu baru letak..lama2 air tu akan jadi sejuk..
air tu xkan on the spot sejuk..mustahil..
tapi perlukan masa..biar perlahan2..asalkan sempurna.. :)
Islam agama yg indah,cantik dan lemah lembut..
Allah tau ape yg terbaik untuk kita..
biar hidup menang..mati syurga..

okla nak kuar jalan-jalan jap..
sekian..



7 comments:

syuhadamdhassan said...

mantap ! :)

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

Waa.. Nice entry.. Suka2.. =)

Btw, dah terbiasa gak bukak peti ais. Padahal dah tau takde pape pun dalam tu.. ^.^

soffea said...

saya penah buat entry pasal isu bertudung ni. banyak dpt feedbacks. ade masa, terjah la ye. mane tau kot awk boleh share ur thoughts :)

n ya, setuju. pakai tudung tu wajib. tapi biarlah niat yg betul. nak berubah perlu masa. agree :)

izaRamos said...

islam bmula dlm keadaan yg ganjil. dan jugak berakhir (akhir zamn) dlm keadaan yg gnjil. org btudung litup ni byk je kne ftnh. bsr jihadnye~ =_=
insyAllah. dpt ditruskan tgjwb ini shgga akhir hyt. wlupn byk hlgn dn dugaan.yg pntg ikhlas! :) tnx for such a wonderful post

TheSyafiq Mokhtar said...

thanks sume sebab baca entry ni.. :)

cik syuhada, ;)

cik hanim, aah dah macam sebati je kaki ke daput then bukak peti ais..haha

cikgu soffea, entry yg mane ye? tajuk pe? entry awk banyak mcm beras..susah nak cari..haha :P

cik iza, :) all the best..welkam..

soffea said...

ish. takde la byk sgt. ok. kalo rajin, bace ini ye:

http://ordinarysoffea.blogspot.com/2010/08/alaah-perempuan-pakai-tudung-pun.html

satu lagi, reflection:

http://ordinarysoffea.blogspot.com/2010/08/reflection.html


just sharing :)

TheSyafiq Mokhtar said...

ok a.s.a.p bace tu.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...