teman-teman

Monday, March 14, 2011

Perbalahan kecil antara aku dengan orang Arab

Assalamualaikum w.b.t ya akhi wa ya ukhti.. 

Malam tadi aku lepak kat bukit bintang, kat area-area starbuck sebelah maybank tempat goldman wat show, releks je tengok bermacam-macam orang dekat situ, dan bermacam-macam ragam ada, tapi best gak rasa tenang je.

Kebetulan malam tu ramai plak orang-orang arab yang bersiar-siar disitu,lama jugak aku tengok gelagat-gelagat diorang, cara mereka bergurau,memang kasar, tengok punye tengok so aku pun terkenang la balik zaman-zaman time aku belajar dekat yaman dulu..

Waktu tu aku ada perbalahan kecil dengan orang arab. Maka entri kali ni aku nak menceritakan sedikit pengalaman aku berbalah dengan orang arab, tentang pantang diorang yg sedikit berbeza dengan kita orang melayu.

Kisahnya bermula begini. Pada suatu petang yang indah permai, burung-burung pada berkicauan.. hehe tak funny pun, begini ceritanya.. 

Suatu hari lepas makan tengah hari aku dengan kawan aku ni saja la lepak kat dewan tempat aku belajar, tengah aku dok borak-borak ngan member aku, then datang la geng-geng arab kat kitorang, terus je salah sorang dari diorang bersuara.. 

SiArab : salamu a'laik ya akhi, indana su'al.. (salam bro aku ada something skit nak tanya)

Aku : waalaikumslm, aiys fi? Tafaddhol (apa dia? silakan)

SiArab : limaza kullukum malayzi wa indonezi satardobuun izakan nahna natkhom roksukum? (Kenapa u all orang malaysia ngan indonesia cukup marah kalo we all tepuk kepala korang?)

SiArab : Korang ni pelikla, seolah-olah korang mcm dah salah ajaran je, sepatutnya tak boleh tepuk bontot (pantang orang arab) bagi mengelak fitnah.

SiArab : cuba ko tengok ni.. Kemudian SiArab tu tepuk kepala kawan dia, dan kawan dia ketuk kepala dia balik,berulang-ilang kali.. adala dalam 5,6 kali..sambil ketawa sesama sendiri..

SiArab : tengok kitorang ok je, slamber je tak rasa nak marah pun.. (Sambil senyum sinis dengan kawan dia)

Aku yang ada rasa sedikit tercabar pun apa lagi.. aku bisik kat member aku gitau dia yang aku ada plan.. then aku terus tepuk bontot member aku,member aku pun tepuk bontot aku..aku ngan member aku lakon balik sebijik macam gaya diorang sambil gelak-gelak macam diorang tadi..


hehe kali ni giliran diorang pulak bengang, by the way aku bukan saja taknak jadi profesional dengan buat perangai macam tu kat diorang, tp aku ada jawapan sebab apa aku wat mcm tu.. ok sambung balik..

SiArab : ok sekarang ni aku malas nak panjang cerita, ko bagi sebab, sebab apa korang pantang sangat kalo main kepala ni?

Aku : oklah sebelum aku jawab soalan ko, aku nak ko jawab dulu soalan aku..ko simpan ilmu ko kat mana? Ko kalo hafal quran,hadis dan segala jenis ilmiah ko akan sampai kat mane? Kat otak ko kan? Otak ko kat mana?

SiArab : Kepala

Aku : haa tu la jawapan dia.. kitorang tak simpan ilmu kitorang kat bontot.. Pada kitorang kepala ni mulia, tu sebabla kitorang ihtiram sangat kepala kitorang.. 

Terus aku ngan member aku blah tanpa cakap banyak..

Tak lama selepas kejadian tu kitorang pun jadi kawan, dan saling berminta maaf selepas insiden tu.. salah satu yang membuat aku kagum dengan orang arab ni cara mereka yang tak berdendam dan tak simpan dalam hati. sebenarnya diorang ni takdela jahat sangat..cuma saja-saja suka cari pasal.. Diorang  kawan yang baik, Ahmadi, Ibrahim dan Sa'ied.. rindu korang..

uhibbukum fillah..moga dapat jumpa korang lagi..hehe..


ni gambar aku di padang pasir Yeman.. tak silap aku di Tareem Hadhromout..


Ni la cara budaya permakaian orang arab, so aku pun ikut la jadi mamat padang pasir. :)

sekian.

24 comments:

Shaker™ said...

kami kat cini pon pensyarah main kepala anak murid tu biasa... cuma situasi di malaysia ja lain...

nasib xgaduh ja sbb dah taw uruf depa mcm tu..

TheSyafiq Mokhtar said...

atas nawaitu la..mcm kes ni nie,diorang yg cari pasal..hehe mentality kena kuat sikit bile dah bermuamalat ngan diorang ni.. :)

syuhadamdhassan said...

wa...hebat9 ! :)

TheSyafiq Mokhtar said...

haha malu plak awk bace entri ni..pasal kitorang main tepuk2 bontot..haha

fyezah hasbullah said...

HAHA .. kelakar lah plok bila baca mende nieh .. muahahahha

TheSyafiq Mokhtar said...

haha suke pulak.. :P

Hidaya Sarbini said...

bijak! tue jer yg sy mampu cakap.. bijak bg pendapat... =)

all ur entry berilmu..teruskan! ^_^

TheSyafiq Mokhtar said...

hidaya sarbini : insyaAllah jika masih ada esok untuk sy.. :)

dreamygirl said...

erkk..dah macam pak arab dah..-p

si macho said...

tepuk bontot :angguk

wakakakp larikk :P

si macho said...

ehem gambo tu mahal :rokok lalala :P

cintatulip said...

apa motif dyorg main kepala?? saje lawak2 ke??

Syafiq Mokhtar said...

aah diorang bile dah excited sgt, kepale pun diorang tepuk mcm tepuk bahu je.. :P

Ezatie said...

main tepuk2 bontot eaa? naper x penah tau pun hoho...sy seorg yg skema kot huahuahua...besh citer ni :)

HasNah Kawaii said...

kat kawasan rumah sy ada family arab tinggal , memang nampak anak2 dorang bila main ja suka ketok kepala memasing.

tapi tu lah bila dia ketok kepala bebudak melayu, dia kena marah. kesian tengok.

aliah nabilla said...

bagus betol korang baf=gi jawapan dekat pak2 arab u....

cik violet said...

biol terus kalau asek main kepala je...haha


jom join contest ;D

http://farhah88.blogspot.com/2011/08/contest-riang-ria-buat-kad-raya-bersama.html

asiah_Li said...

macam tu rupanya nak deal dgn diorg...hehehe...nice pengalaman tok di kongsi...follow u here...

FarhanahAdzlan said...

blajar kat yaman?bestnyer..
kadang2 kita memang perlu cara trsendiri untuk kasi hujah yg bernas pada mereka..=)

nadia fatihah said...

hikhik~ baru je taw yang orang arab ni xleh tpuk2 punggung. :P

mira syira said...

nice entry utk dikongsi.. :)

i'm ezza haniza said...

hahahaha! btw, ncem gak gmbar tu...

eh, betull ke org arab tak suka tepuk bontot ?

cheqwa said...

waaah,memang berhemah lah cara tegur tu..hihi.bagus lah diorg kan.respect respect :)

alepridz said...

wah nice entry.... jawapan ko sangat bernas...tp kenapa ko tak tanya derang balik... kenapa derang tak suka men tepuk bontot?

aku pun nak tau jugak napa derang tak suka tepuk bontot... huhu...

takut kene cop GAY ker? :ragu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...