teman-teman

Saturday, May 14, 2011

Hidup Tak Setanding Mimpi

Assalamualaikum..

1stly nak wish thanks kat blogger2 best yang ajak lepak kat mid sekali haritu..
Jejaka Terhangat, Suffer8zine, SYAF, BeautyfulLover & Ilyiasyafira
best lepak borak2 dengan u all..

back to me.
Perghh!! tajuk...hahaha
Dah lama xupdate entri..busynya.. xde masa sgt, ni pun aku update entri dalam keadaan lesu je ni..
baru balik keje..macam ni la keje kat tempat baru..nak merungut pun xbaik..periuk nasik sendiri, lain prefer lain yg dapat..My Home My House Hotel, nie la tempat keje baru aku dekat sri petaling,aku keje 12 jam, bahagian receptionist..12 jam wo..dah 3 hari aku keje aku dah boleh cerita balik bagaimana perjalanan masa kisah baru yang aku tempuh sekarang..

6.00am bangun solat..then sambung tido..
7.30am bangun mandi iron baju,makan biskut lemak cicah kopi/milo..
8.00am siapkan bekal untuk break hari kat tempat keje..
8.30 turun jalan kaki dalam lebih kurang 300 meter ke tempat tunggu bas..
8.40 naik bas ke st.train taman tasik selatan kemudian betolak ke bukit jalil
8.50 dari st. bukit jalil jalil jalan kaki ke tempat keje aku ade la dalam 1km..(depan the store sri petaling)
9.20 sampai tempat keje...(dalam keadaan cungap2)
(perjalanan pulang, bace dari bawah keatas)

Haa macam ni la 3 hari ni yg aku tempuh..susah betul xde transport, moto pulak kat kampung..dapat gaji aku kene pos gak moto aku ke sini.. padahal kalo naik moto,tampat keje aku adela dalam 15-20minit
yg jadi lame ni sebab pusing2 banyak transit,jalan kaki bagai..tu pun bergantung pade bas dengan train..kalo awal ade tu awal la..sib baik bos aku ok,die dah paham dah..ye la patutnye kene masuk keje kul 9.00am..

Baru harini aku dapat nak wat entri sebab xbape penat sgt..nak ikutkan malas jugak, dengan line broadband xbape nak ade ni..kawasan ni celcom xbape laju sgt,banyak keje on9 aku ni terbatas..kat opis pulak

susah betul nak on9..kang bos nampak xmanis pulak..aku gagahkan diri gak update ni..orang lain sebok menternak lemak.. yang aku ni sebok menternak eyebeg

Tapi sekarang ni aku dalam dilema la..xtau nak pilih yg mana, sebab hari pertama aku start keje, ustaz khairul ariff yg jaga rumah anak yatim tu call aku pujuk suh aku jadi tenaga pengajar kat tempat dia (ade
aku cerita dalam entri ni)..aduh..aku baru je start keje, aritu lama aku kat rumah xcall pun..pastu umi pulak call kate ade sorang pakcik ni xtaula nak panggil pakcik ke abang dalam umo lingkungan 40tahun,
mintak tolong aku ajarkan die ngaji quran, sebab dia belum reti mengaji..Alhamdulillah..hati dia terbukak untuk mengaji quran..

Yang jadi probs nye, nape sume ni datang time aku dah mula keje?? time aku lame
kat taiping haritu xde pun ade panggilan2 begini..betul2 buat aku dalam dilema..hukhukhuk..akhirnya bila dah bincang dengan umi aku,dia suh aku keje dulu dalam sebulan,tengok macam mane dulu..tempat keje aku sekarang ni seronok,dengan staff2 yg baik2,bos pun sporting..gaji pun alhamdulillah,insyaAllah boleh hidup senang skit..tapi dalam masa yg sama, aku nak sangat jaga rumah anak yatim, dan nak bantu pakcik tu...aduh..macam mana nak pilih nie..sungguh2 aku dalam dilema.

sekian

gambar xde kene mengena..

15 comments:

fyezah hasbullah said...

padan lah lama dah tak update . hee.. tak pek .. take ur time untuk pikirkan betul2 tempat mana yang lebih baik .. :)..

naqiah said...

sapik.. alhamdulillah.. besnye sape dpy syafiq pndai ngajar ngaji.. amin.. sri petaling memang gtu.. dlu keje ctu gak.. 30min atas tren.. haish.. pdahal nek keta 10-15min je..

hana said...

mmg susah nk buat pilihan..
kan kita ada Allah..
buat solat istikharah..
mintak petunjuk Allah..
=D

Miss Dolce and Gabbana said...

tahniah2 sebab dah dapat kerja.Dah mcm diary aku tengok entry latest hang ni.Its okay try kerja dekat tempat baru tu dulu kalau rasa ok hang proceedlah.Kalau rasa menyusahkan tukarlah.btw happy working ;)

aza said...

sabar jala...
:)

hafiz hafizol said...

woah.. lepak ngan blogger hebat... bila ag nak lepak ngan aku blogger picisan nie weyh??? lepak x ajak.. okbaiiii......

Asyraf Kamarul said...

patut le aaron ckp hg dah keje..
aku pn pelik jugak bila hg keje coz hg ckp p kl ade hal je..
ape pn buat keje elok2 rajin2 ok..
nmpknya i'll start ub without u la..
jumpa kat kl bila2 aku datang ambik stock nti..

si macho said...

ooo pak cik keje tu ke :P

huhu sme la keje 12 jam .pling terok
minggu ni fm tade cuti :tepi da la selera mkn tade

masalah problem tol ,skunk pon ta mkn lg :majuk

jgn la mengada sgt ,fm pon tiap2 pg nek bus :DD jln kaki jauh tau ! tade ape pon :P

lari

naqiah said...

sabo je la k.. insyaAllah setiap ap y berlaku ad hikmah.. :)

Miss Dolce and Gabbana said...

waa.dah kerja rupanya TSM ni.Tak pe la TSM amik je dulu job yang sedia ada sekarang.Yang nak jadi guru mengaji and jadi tenaga pengajar kat rumah anak yatim tu kau tangguhkan dulu.Eh boleh ke main tangguh2.Insha Allah ada rezeki kau nanti tak lari.Rezeki Allah luas.Apa2 pun selamat maju jaya.:)

Norashiqin Kamaruzaman said...

hahah...beauty lover syafiq... =p

urmmm, kesiannye, ujian je tu...hehhe, tp cam best je kat umh ank2 yatim tu kan....huhu... =D

LiFe KaMi said...

pilih lah yang terbaik jgn teburu2..bila da mula berkerja ,spend time dulu kat sana cari pengalaman, sebab lbih byk pngalaman lebih luas le peluang kerja lain utk kita..

нαηιмQαtяυηηα∂α said...

chill je... saya pun jalan kaki pegi balik keje.... keluar pagi, sampai rumah dah malam.... memang penat, tapi anggap la sebagai satu cabaran ok? chaiyok2... =)

miss ct said...

Assalamualaikum fiq..
setiap yang berlaku tu pasti ada hikmahnya...xpe..org dulu2 kata, bersusah2 dulu..bersenang2 di kemudian hari..ct doakan agar fiq tabah harungi hidup di kl tu...jgn mudah pts asa ok..

Aida Omar said...

waa..tu semua rezeki dari Allah..
pikir baik2 tau buat solat istikharah lagi baik :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...