teman-teman

Sunday, May 29, 2011

Tak sangka sabar pun ada Limited Editon

Teringin nak tanya survey.. setakat ni berapa ramaikah yang masih memegang kata2 "sabar tu ada limit"? entry kali ni nak share pendapat dengan korang je..nak tengok ade yang setuju atau tidak.. :)

pernah lihat atau alami kejadian seperti ini.?.
"Si Bezita cuba tenangkan kawannya Goku yang sedang marah..
 
Bezita : Goku.. ko jangan terase sangat dengan Majin Buu tu.. die memang macamtu suke menyakat..
 
Goku : Agak2 la bai.. ade ke die kate aku begini dan begitu..boleh kate hari2 dia buat macam tu kat aku.. kalo sekali dua ok lagi..tapi kalo hari2.. sape leh tahan.. sabar tu ada limit..kalo ko(bezita) jadi aku? ko
leh sabar? hari-hari kene ngumpat? boleh tahan?

Bezita : betul jugak cakap ko,sabar tu ade limit..aku pun xboleh sabar.. jom kite bergabung belasah die..dan lenyapkan dia dari muka bumi ini.. harharhar (gelak jahat ala citer hindustan)

[cerite diatas hanya CONTOH]

nampak? "sabar itu ada limit".. barapa ramaikah yang memegang kata-kata itu? bezita yang asalnya nak jadi peacemaker pun terpengaruh dengan kata2 sabar itu ada limit.. seolah-olah sabar itu ibarat satu kotak yg ketandusan ruang? begitu? adakah sabar itu ada kadar had yang telah ditetapkan? atau "sabar ada limit" itu hanya spekulasi dari pengaruh mentality emosi kita..?
 
Jika nak sentuh bab sabar ni tersangatlah complicated kalo dikaji..sebab itulah dalam bab tasawuf sabar adalah tajuk pertama yang tertulis..sabar adalah mainan hati dan akal.. As-sobaru minal iman..
As-sobaru = sabar , minal = dari , iman = iman = Sabar itu separuh dari iman..

dua contoh.. antara "sabar itu ada limit" dengan "sabar dan terus bersabar"..yang mana sering kita dengar? jawapannya kita sendiri dah tau kan.. sabar itu bukan satu pekara yang mudah..betul kata ulama' dan para alim terdahulu....sabar itu adalah syahid yang paling besar..

pernah aku tanya seorang sahabat aku tentang ini..betul katanya, fikiran aku, dia, korang dan kita semua sama, mentality kita sama..jadi apa yang sering kita fikir dan pegangkan ia akan terus kita pegang..kata-kata akan terus memperangaruhi kita.. tidak kira sama ada baik atau buruk..

Jika kita sering rasa diri kita betul..itu yang tak betul.. dengan cara ini melalui entry ini dijadikan sebagai satu anjakan paradigma untuk beranjak dari kata-kata "sabar itu ada limit".. selebihnya? bergantung atas diri kita sendiri..rasa-rasanya mampu tak korang terima?   

biar hidup menang mati syurga.. :)

Life is too short to be vengeful or malicious.

Cuba sabarkan denosor yang mengamuk
 
 

17 comments:

Miss Dolce and Gabbana said...

pesanan penaja TSM lupa rasanya: Sabar itu tiada hadnya.Anda mampu mengubahnya.Btw awesome entry.Keep it up :)

hafiz hafizol said...

Huhu.. aku pun slalu guna sabar ada limit 2.. lepas nie nak guna sabar separuh drp iman la plak... keh3..

hafiz hafizol said...

Huhu.. aku pun slalu guna sabar ada limit 2.. lepas nie nak guna sabar separuh drp iman la plak... keh3..

si macho said...

erk

goku knp knp knp goku ku yg menjd mangsa -,-

dushhh !

ok saba -____________-

mcm na sepok je danasour tu

TheSyafiq Mokhtar said...

MDG : thanks.. hehe ingat lagi ke anda mampu mengubahnye.. :P

TheSyafiq Mokhtar said...

HH : wah artis datang komen.. haha :P

TheSyafiq Mokhtar said...

macho :goku tu mmg xreti sabar.. haha :lari

soffea said...

nice entry syafiq. dulu salu gak la ckp, sabar pon ade hadnye.. tapi since aritu terbaca isu "indahnya sabar" dalam Solusi, trus berubah pemikiran n pegangan. and ya, betul sabar itu tiada hadnya. seriously, ape yg sy bace dr solusi tu betul2 mempengaruhi.. sebab skrg ni bile kite rase nak marah(especially anak murid yg tak siap keje), trus teringat, "Sabar itu tiada hadnya", n ya, it helps me a lottt. trus rasa cool sikit :)

ade gak nak wat entry pasal ni. tapi busy skrg. whateva. thanks for the sharing, syafiq :)

Siti Safiyyah said...

aku mula mengenali sabar sejak dapat adik sindrom down. sape yg ade adik macam ni, tau la sabar ke tak sabar. ngehh

TheSyafiq Mokhtar said...

piyah :sabar tu semacam suatu suasana..macam makan sambal nasik lemak..kalo pedas sgt kita akan benti makan..tapi esok kalo kita makan nasik lemak,sambal yg pedas tu kita akan makan lagi.. mula2nya kita hilang sabar...selepas reda kita akan bersabar lagi..bersabar mengharungi sabar ye..orang yg bersabar Allah akan mudahkan segala urusannya..cuba kalo kita xsabar.banyak perkara akan terkandas..sebab kita xsanggup nak mengharunginya..moga Allah merahmati adik siti safiyyah :)

TheSyafiq Mokhtar said...

cikgu sofea thanks.. nak cari jugak la buku solusi tu..ramai kata best.. :)

Miss Dolce and Gabbana said...

ermm..lepas baca entri TSM kebetulan ahad tu abah ada beli majalah solusi memang bestlah buku.Banyak info dan manfaat :)

.Cik Nana. said...

kalau xda limit bahaye jgk..contoh kalau kene buli takkan nak bersabar je?
pstu kalau kene tindas dgn peniaga yg cekik darah??
kene gak bertindak...

hihi..

long time xsinggah cni..

Jejaka Terhangat said...

terbaek syapik.."sabar pun ada hadnya"..biasa kita dah termakan, dan kata2 tu dah sebati dlm diri kita..padahal dlm islam kita diajar bersabar dan terus bersabar tanpa had..haish..

sabar itu SEBAHAGIAN drpd iman..kerna byk lg perkara yg merangkumi iman selain sabar..

Mss Ieza said...

sabar ad limit..lalalala~
bgntung pd kedaan :P

SYAF said...

cool.... :)

Bro ahmad said...

sabar tu separuh dari iman
lihat orang dulu2 sabar dia lain dengan orang sekarang ni...sikit2 melenting.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...