teman-teman

Thursday, April 14, 2011

sumpahan عين ! thanks Irma Hasmie..

Assalamualaikum.. 
Tadi aku terbace satu notes yg dishare oleh Ukhti Irma Hasmie.. bagi sesiapa yg pernah pergi negara arab akan paham apa yg diceritakan oleh Ukhti Irma Hasmie ni.. iaitu  عين (mata + sumpahan) mari kita baca apa yg disampaikan..

Ok belum habis lagi..sabar2..hehe biar aku cerita sedikit sebanyak yang aku paham tentang ain ni.. ain ni seperti yg dinyatakan oleh Ukhti Irma ialah sumpahan mata..ain ini bukan dongeng..tetapi ia sememangnya wujud dikalangan orang arab, xsilap aku kalo di yaman yg paling banyak ain ni didaerah Syibam, dan ada hadis mengenai ain ini..mungkin ditempat kita lebih kenali sebagai daulat (hanya ada pada Sultan2 by the way still different dengan ain)..cuma yg anehnya pasal ain ni..sumpahan itu terjadi apabila timbulnya rasa teruja atau kagum..

contohnya: Abu (yg memiliki ain) kagum dengan kereta baru ali, terdetik dalam hati abu "cantiknya kereta ali" maka akan berlakunya perkara2 buruk pada kereta ali (rosak etc) 

ada satu kisah sirah dimana Rasulullah sendiri pernah jatuh pengsan gara2 terkena ain ini.. Wallah'Hu'alam.. jadi baik orang yg memiliki ain dan tidak memiliki ain jika teruja atau kagum dengan seuatu benda atau sebagainya..sila semaikan dihati dan sentiasa mengucapkan kalimat MasyaAllah TabarokAllah Wala haula wala khuwwata'illah billah hil aliyyul azim.. ini tips yg pernah diberi guru aku diYaman cara mengelak dari terkena ain..iaitu pendinding dari ain..aku dah print screen dari ape yg aku komen Ukhti Irma tadi.. *malas nak taip :P

didalam line merah itu adalah salah satu tips mengelak dari terkena ain..cuma sekada ikhtiar..Yg penting hati dan i'tiqad kita hanya Allah yg maha esa dan Nawaitu kita Lillahhita'ala..sekian :)


26 comments:

Syuk Ry said...

ow.. nice one..

TheSyafiq Mokhtar said...

thanks Syuk Ry.. :)

Zaid said...

baru tau pasal ain ni.. tq

izzad said...

ooo..baru ku tau..perkongsian ilmu yang bagus..

klau free lawat la balik yer..
http://kitasemuaguru.blogspot.com/

izaRamos said...

yeap! btol. ramai lg org ttaw.. sebarkan esp kpd org mly :)

TheSyafiq Mokhtar said...

iza : setakat ni family,kawan2 je la yg penah sy gitau..untuk sebarkan pada org ramai cara camni la yg mampu.. ;)

TheSyafiq Mokhtar said...

iza : setakat ni family,kawan2 je la yg penah sy gitau..untuk sebarkan pada org ramai cara camni la yg mampu.. ;)

Sumandak Sabah said...

ain??
nama sy ain.. heeee.... thnks bg info ney.. :D seronok baca

TheSyafiq Mokhtar said...

my mom pun nama ain.. :)

soffea said...

nice sharing, syafiq :) thanks. bertambah ilmu sy hari ni :)

TheSyafiq Mokhtar said...

small metter sofea..sy kongsi takat mampu jer.. :)

.Cik Nana. said...

bro sapit..nana masih xfaham lg..dah ulang2 kali bace..hmm..ape dia sumpahan ain ni..

TheSyafiq Mokhtar said...

ok aritu dah citer kan kat nana so paham la kan.. :)

fyezah hasbullah said...

nice info ... baru tau pasal mende nieh .. sebelum nieh tak pernah tau pon pasal sumpahan ain nieh ...
thanks yaw :)

TheSyafiq Mokhtar said...

small metter :D

fazlisa rohali said...

good info. thanks for sharing. my friend from yaman once tegur me bout "mashallah" yang we use. now then i got what he mean. since he just mention that mashallah is for a good thing. and about the ain, only now i know. thankyou so much mr.

TheSyafiq Mokhtar said...

jangan berterima kasih atas apa yg saya rasa wajib untuk sy kongsi..pengatahuan yg sy dapat adalah untuk berkongsi dengan orang2 sekeliling saya juga.. :)

Jemari MonteL said...

oooo...baru taw ler dikkk,, maceh inpo...

neesa_jun said...

nice info!nak sebarkan~insyaAllah

♥ Dea ♥ said...

nice entri..:)

cik aletheea : said...

baru tau...
ader bende macam nie rupanya...
baik.. akan cuba carik lagi info pasal nie sbb curious sgt nak tau nie..
anyway,
tnegkiu

Ana admi said...

salam..hi syafiq..tq for sharing ye..sekarang baru tau..tq kerna berkongsi :)

suha said...

suha kurang faham. boleh terangkan ?

Syafiq Mokhtar said...

suha : terangan secara ringkasnya, jika kita kagum dengan sesuatu kepunyaan org lain atau benda milik orang lain.. ucapla masyaAllah tabarakallah.. takut nnti bila kita terlalu kagum..boleh jadi sesuatu perkara yg xelok pada benda yg kita kagum tu..

Anonymous said...

aloha thesyafiqmokhtar.blogspot.com admin found your site via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered site which offer to dramatically increase traffic to your site http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my blog. Hope this helps :) They offer seo backlink seo services backlinks instant backlinks Take care. Jay

^ che kitakato ^ said...

pernah dengar jgk pasal sumpahan ain sebelum ni cma tau sikit2 je...apapun syukran bro syafiq utk ilmu baru, lagi2 pasal habatus sauda tu...nice!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...