teman-teman

Saturday, April 9, 2011

Aku yang hampir kena tembak

Assalamualaikum,

aku nak cerita sedikit pengalaman aku kat yaman dulu..
aritu aku dah cerita pasal aku berbalah dengan orang arab..
ni aku nak cerita aku kena kejar then kena kepung ngan geng arab bersenjata pulak..
bila aku teringat balik lawak pun ada..seram pun ada..

cerita dia macam ni.. lepas makan malam dekat kantin Darul Mustafa (institut aku),
aku lepak laa dengan group2 aku..biasala kat mana2 tempat belajar..
semua student ada group2 sendiri..kira group aku ni group2 yg kategori penjahat..haha
kitorang ni terbahagi kepada 4 negara. aku dengan soleh dari malaysia..
umar barakbah,yahya dengan sufian dari indonesia, ibrahim dari afrika,
dan seorang lagi sape tah name die dari yaman sendiri..haa ni la keindahan group aku..
macam2 negara ada..bukan 1 malaysia dah ni..ni kira 1 kepala laa kot..haha


untuk pengetahuan,institut Darul Mustafa (DAR) undang2 dia ni sangat ketat..
senang citer student2 dia xboleh merokok la.. jadi group2 aku ni yg masing2 memang
dilahirkan sebagai pemberontak plus pemprotes tegar ni, selalu cari idea dan jalan untuk panjat pagar DAR..ye la dalam tu xboleh merokok..so nak fly la ni..then kitorang pun meeting punye meeting,member aku
si ibrahim(afrika) ni dah selidik jalan keluar,dia kata boleh ikut bangunan
bawah tanah melalui pintu belakang kantin..

akhirnya lebih kurang 20 minit jugaklah nak redah jalan2 yg sangat adventure tu,
ada kene merangkak,kene memanjat..kene menyelit panjat tembok terjun bangunan sebelah..
dan macam2la..
then baru dapat keluar..bertapa seronok dan riangnya kitorang bila kaki ni
dah menjejak tanah diluar DAR..so dengan berbekal kan duit masing2 kitorang
pun tong2(share) laa duit  untuk membeli rokok,roti,biskut,indomi,telur rebus,
keju potong,air tin,air kotak..

rokok jangan citer la..tahap mega punya banyak..haha..
bdw kitoran punye port dekat kandang kuda..best woh,sebab kitorang dah deco
tempat tu jadi macam tapak perjudian, haha
mane taknye belakang gunung batu batan..kerusi pun dari batu2,meja pun dari batu..
pastu siap ade tempat bakar ranting2 dengan sabut2 dari kandang kuda..bukan apa.. untuk saja2 main api..
nak kata nyamuk banyak kat sana mmg tak lah.. xde nyamuk pun..nyamuk xmampu idup sebab sane kering,padang pasir..so air bertakung xde..jentik2 pun xdapat nak membiak..kesian..haha

ok sambung balik..so masing2 ada tugas sendiri..kumpulan A aku,soleh,umar dengan sufiyan
ditugaskan ambil air sejuk dekat watercooler dalam kawasan sekolah menengah yaman dekat2 situ..
kumpulan B yahaya,ibrahim dan si arab tu pulak kena beli bekalan2 seperti rokok dan semua tu la..

berbalik kepada kumpulan A,iaitu kumpulan akula.. kitorang masing2 bawak tong2 besar yg selalu org buat isi air zamzam tu..mmg besar la jugak.. watercooller yg kitorang nak pergi tu kene lalu ikut padang bola sekolah tu la..lepas isi air kitorang pun blah,nak ke port balik la..tengah2 dok jalan2 balik..
tiba2.. jeng jeng jeng..tiba2..jeng jeng jeng.. haha

tiba2 ada la sekumpulan geng2 mana tah diorang seakan2 membawa "tongkat" berteriak kepada kitorang..nampak mcm marah..then member aku cakap..eh tu mcm harris(pak guard) si soleh dengan si sufiyan ni dah lari dah..tinggal aku ngan umar je xsempat lari..sebab kitorang isi air last2..hahaha..
elok je baru nak lari geng2 tu dah kepung kitorang..mak aih laju gile diorang lari kearah kitoranng..dah la xpakai seliper..siap boleh slide plak kaki diorang kat atas padang pasir..
bukan aku saja nak kagum..masaalahnya ada pokok2 kaktus kecik ngan batu2 kecik atas padang pasir ni.. tu yg aku kagum sangat dengan tapak kaki diorang tu..hahaha

dalam keadaan kena kepung tu salah sorang sound aku ngan umar.. " man nente (sape ko)!!? " min fein
( dari mana )!!?? aisy fa'aleit hina' ( ape korang dah buat kat sini)!!? oh lupe nak cerite..yg aku sangka tongkat tadi tu sebenarnya itu sume senjata api..senapang jenis m16, ak47,pastu ape tah xnampak..paling hebat yg kat depan dahi aku ni..pump gun..pump gun ni sekali tarik picu dia keluar 8 peluru kot..gile ahh~
diorang sound  sambil acu senapang..gile laa.. serius aku xdapat bayang.. bila dah dapat rasakan nyawa aku dihujung2 jari diorang je..kalo nak tau senjata api tu tulen atau tak..
kat hujung2 senapang tu ada bau belerang yg sangat kuat..time tu la dalam kepala aku nampak semua ahli keluarga aku kat malaysia..dalam hati aku cakap..umi..abah sapit mintak ampun jika ada salah silap..sob2..kalo korang yg baca ni jadi aku..aku rasa korang pun sama macam aku.."cuma nampak mati"..

umar dah diam dah..aku pun dalam keadaan cuak pun tanye la balik.." nahna tolibul ilim (student)
" man nente? " pastu yg depan aku datang dekat tengok muke aku.. " ajnabi ?
(orang luar yg bukan asal dari yaman)" pastu aku angguk.. die tanye apa
kitorang buat..pastu aku angkat la tong air tu tunjuk kat diorang..kate datang amik air..
aku kelentongla kate tempat belajar aku xde air..haha
pastu baru diorang kata yg diorang ni polis..ditugaskan jaga kawasan sekolah ni sebab esok ada intikhobat (pilihan raya) diorang pun mintak maaf la sebab dah buat kitorang takut..fuhh aku ingatkan geng militan pemberontak (askar belakang gunung tu)..aku yg tadi mula2 cuak terus jadi berani..aku sound diorang balik.. lain kali jangan jerkah orang macamtu..siasat elok2..sib baik korang xtembak terus..kalo tidak aku mati sia2 je kat sini..sapa nak tolong jawab kat family aku? pastu aku cakap la "bahalul punya orang".. tapi yg aku cakap "bahalul punya orang" tu aku cuma sound dalam hati la..hahaha

pastu aku ngan umar pun terus blah pergi ke port balik..aku ngan umar pun cerita la kat diorang apa yg jadi..boleh kata satu malam tu jadi bahan gelak la..hahaha siol betul diorang nie..! xpe2 yg penting tu dapat isap rokok puas2 walopun kena gelak..hahaha.. bdw Alhamdulillah aku masih hidup lagi sampai sekarang..dan boleh share pengalaman aku ni kat blog..kalo la malam tu ajal aku..mesti korang xpernah tau cerita sebenarnya kat paper kan..?
sekian :)

8 comments:

soffea said...

hampeh betul slay. die yg lari dulu ekk. hahaha.


tapi seriously syafiq.. gerun kot. memang ingat mati je la. Ya Allah.. nasib lah polis kan. huhu.

TheSyafiq Mokhtar said...

sofia : haha.. tu la nasib baik polis..cuak woh..sebab mmg banyak kes,kt yaman ni..budak2 kecik pun ade yg bawak senjata api..ishk2..

BalQis said...

budak2 pun pegang senjata? dasyat nye!

bersyukur lah negare kita x jadi camtu

Jemari MonteL said...

ahlan wasahlan... erksss... volehh??

kamoo belaja kat arab ek dikk... ahkak baru taw...

TheSyafiq Mokhtar said...

balqis : aah..tapi tu dulu..sekarang dah ade siitem skit..

cik tyee : aah baru tau ke.. :P

Jemari MonteL said...

haah baru taw dikkk :))

TheSyafiq Mokhtar said...

:)

miss ct said...

Assalamualaikum fiq..
wow blaja kat mana tu?? jeles2...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...