teman-teman

Tuesday, May 3, 2011

6 bunyi yang tidak manis sering keluar dari mulut

seringkali kita selalu akan mendengar hasil bunyi yang sengaja atau tidak sengaja yg selalu keluar dari mulut kita, malah bukan sahaja kita yang mendengar, tapi kita sendiri juga yg menghasilkan bunyi itu tanpa kita perlu menunding jari kearah-arah individu lain..sebenarnya ada banyak, bergantung pada common sense,keadaan dan situasi yg perlu kita nilai..


AHhh..
selalunya bunyi ini kita guna bila dalam keadaan malas,marah atau mengabaikan sesuatu, dan bunyi ini tidak manis dan tidak baik jika digunakan pada ibu bapa, orang yg lebih tua, guru-guru dan semua la..xkirala sama ada yg kita kenal atau tidak..

barbie..
setelah ditapis bunyi nya lebih kurang macam ni la..perkataan barbie ni mmg xdinafikan..boleh dikatakan hari-hari kita akan dengar..selalu digunakan bila dalam keadaan memaki hamun atau marah, bila bergurau pun mesti selit perkataan ini, inilah haiwan yg paling femes dan sering orang ingat hari-hari,kalo xingat orang xsebutla kan? kan?

shuitt..(bunyi tikus)
bunyi ni paling susah kalo nak digambarkan dengan ejaan, sebab jika nak menghasilkan bunyi ini kena muncungkan mulut dan sedut, maka bunyi itu akan terhasil, bergantung la pada bibir individu,kalo bibir orang tu lagi seksi, lagi kuatla bunyi dia..haha..selalu bunyi ini sering kita dengar di kedai makan atau warung, kegunaannya untuk memanggil pelayan..

hoi! & woi!..
dua bunyi ini kira adik beradik, bunyi ini selalu digunakan untuk memanggil atau menyeru seseorang, tidak manis jika kita menggunakan bunyi hoi dan wei ni, sebab botol kicap pun ada nama..kalo xtau nama pun seeloknya beri la salam,panggil la die encik ke cik, makcik pakcik dan sebagainya...

mencarut..
ini pun kategori bunyi yg selalu jugak kita dengar,selalunya bunyi ini dapat didengar dari seseorang yg tengah excited lebih, marah dan sebagainya..ntahla apa yg seronok sgt, sampai keluar macam-macam, contoh mother nerder! what the nerd!, nerd you! *"nerd" adalah kata ganti*

pegi mampos..
ayat ini kalo di translate dalam sebutan lidah omputih adalah "whatever" tapi..tapi..tapi.. macam lain je kan? kan? kan? padahal semua orang tau yang cakap itu kan doa... :)




sekian..

19 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

PERGI MAMPOS! tak nak bace ^^ hehehhe.. :p

TheSyafiq Mokhtar said...

cik yuyu! haip!! grr... :P

si macho said...

:D semua aku keluar kan bunyik tu
-___________________-

kau kesah plak kan pak cik

:lari larikkkkkkkkk

TheSyafiq Mokhtar said...

macho : :hah!?? takut2... hahaha

Raja Syakirah said...

tececer satu

bunyik sendawe

blurrrpppp

pergh

menandekan kenyang, Alhamdulillah
=P

TheSyafiq Mokhtar said...

raja: haa itu pun salah satu :P

Jemari MonteL said...

HMMMMMMPPPPPPHHHHH...... AHHHHH.... <-- ni bunyik per lak ahdik??? hehehehe

PROOTTTTSSSS <--- ini laks??? la la la....laarrriikkkk...

:: Azizah Alwi:: said...

hoiii..neslo satu..hehe..
eh lupa..assalamualaikum bang..neslo satu.. :P

TheSyafiq Mokhtar said...

jemari :datang dah.. hahaha grrr!

TheSyafiq Mokhtar said...

azizah : waalaikumsalam.. maaf ye, sy bukan waiter.. hehe :P

Salim Harmanain said...

pegi mampos la...hahahaha i like.. :D

TheSyafiq Mokhtar said...

salim : hahaha xmanis2..

k.h.a.l.i.l.a said...

hahaa ^_^

Fatma Diyana MB. said...

tadi testing buat yang no 3 tu. rasa macam tengah makan siput sedut je. haha.

.Cik Nana. said...

haa..bro sapit amalkan yang ini yer?upss..

TheSyafiq Mokhtar said...

khalila :P

TheSyafiq Mokhtar said...

fatma : hahaha jangan nanti boleh jadi muncung nanti..

TheSyafiq Mokhtar said...

nana : haha ntah xperasan..tapi tgh meneliti dan memperbaiki..haha

:: Azizah Alwi:: said...

eh..ingatkan bukak restoran tadi.selalu sangat tengok pergi kedai makan buat macam tu..cuma kita aplikasikan sahaja benda2 tak elok di belog syafiq since dia dah buat entry ni..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...